GPS laitteeni

GPS eli Global Positioning System

(suom. ’maailmanlaajuinen paikallistamisjärjestelmä’) on Yhdysvaltain puolustusministeriön kehittämä ja rahoittama satelliittipaikannusjärjestelmä, viralliselta nimeltään Navstar GPS. Se on nykyään yleisimmin käytetty GNSS-järjestelmä (Global Navigation Satellite System).Navstar-GPS:n kehitystyö aloitettiin 1970-luvun puolivälissä ja tarkoituksena oli luoda sekä sotilas- että siviilikäyttöön tarkka, reaaliaikainen ja yksisuuntainen paikannusmenetelmä.

Geokätköily onnistuu pelkän kartankin avulla, mutta muutaman harharetken jälkeen mieleen saattaa tulla GPS-vastaanottimen hankinta.

GPS on olennainen osa geokätköilyharrastusta, mutta sen hankintaan ei välttämättä tarvitse uhrata omaisuuksia. Hyvän peruslaitteen saa nykyään jo alle sadalla eurolla. Periaatteessa mikä tahansa GPS-vastaanotin sopii geokätköilyyn, mutta laitteiden ominaisuuksissa on eroja.

Retkeily-GPS

Retkeily-GPS:iä eli käsi-GPS-vastaanottimia löytyy laajalta hintahaitarilta useita malleja eri valmistajilta. Halvinkin malli sopii ja riittää geokätköilyyn, mutta rahalla saa erilaisia lisäominaisuuksia. Omia tarpeita ja laitteiden ominaisuuksia kannattaa vertailla tarkkaan ennen hankintaa.

Pitemmän päälle on mukavaa että GPS:ään saa ladattua karttoja. Halvimmissa malleissa ei yleensä ole mahdollisuutta karttojen käyttöön. Mahdollinen karttojen hankintatarve on hyvä huomioida GPS:n hintaa miettiessä, sillä varsinkin maastokartat ovat kalliita. Tiekarttoja saa halvemmalla, mutta niistä taas ei ole apua metsässä liikuttaessa.

Käsi-GPS:t ovat usein vesitiiviitä ja kestävät vähän kovempaakin käyttöä. Useimmat GPS:t ovat IPX-7 standardin mukaan upotuksen kestäviä, eli ei haittaa vaikka tipahtaisi hetkeksi veteen.

Suurimmat retkeily-GPS:ien valmistajat ovat Garmin ja Magellan, joilta molemmilta löytyy laaja valikoima erilaisia vastaanottimia.

GPS-kännykkä

Geokätköily sujuu hyvin myös kännykällä.

Autonavigaattori

Monikaan autonavigaattori ei ole kovin käytännöllinen kätköillessä, sillä niillä on taipumuksena seurata teitä eivätkä ne välttämättä osaa näyttää etenemistä teiden ulkopuolella. Koordinaatit niistäkin yleensä näkee, eli niiden perusteella kätkö on kyllä löydettävissä, mutta käyttömukavuus ei ole paras mahdollinen. Autonavigaattori on parhaimmillaan opastamassa kätkön läheisyyteen vieraalla paikkakunnalla. Monella geokätköilijällä on autossaan navigaattori ja parkkipaikalta kätkölle jatketaan käsi-GPS:n tai GPS-kännykän kanssa.

Maitomiehen GPS laitteet

Noin puolitoistasataa ensimmäistä kätköä löytyi Nokia E7 älykapulalla ja geocaching live:llä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_E7-00

Jouluna 2011 hommattiin Garmin Dakota 20 käytettynä. Sekin vei openstreetmapilla varustettuna ihan hyvin jemmoille. Tarkkuus ja kosketusnäytön käytettävyys ovat olleet ainakin itselleni oikein sopivia.

http://www.openstreetmap.org/

https://buy.garmin.com/fi-FI/FI/polulla/kasilaitteet/dakota-20/prod30926.html

Lokakuussa 2012 tuli  Dakotaan ladattua netistä ilmaiset maastokartat (Maanmittauslaitos vapautti aineistojaan 1.5.2012.) ja nyt on kyseinen yhdistelma onkin aikas kova peli. Karttojen tarkkuus on suunnistuskarttojen luokkaa jolloin maastossa löytyy polut, kivet ja tiet kuten kulkiessa suunnistuskartan kanssa.

http://kartat.hylly.org/

      

Noksun vaihduttua (hajottua 🙂 ) kätköillessä varalla ja satunnaisesti reissun päällä purkkeillessa on nyt käytössä älypuhelin Samsung Xcover 2, c:geo ohjelmistolla.

http://www.samsung.com/fi/consumer/mobile/mobilephones/smartphones/GT-S7710TAANEE

GPS – laitteen hankinta ?

tässä muutamia linkkejä jos oman laitteen hankinta kiinnostaa:

Garmin suomi

Garmin GPS:t kiven alla verkkokaupasta

Hyvänä vaihtoehtona ensimmäiseksi laitteeksi on hankkia vähän käytetty. Käytettyjä laitetta voi kysellä vaikkapa

Geocachin.fi foorumin Osta, myy, vaihda – palstalta, kuten maitomies teki

GPS – laitteistoihin, karttoihin yms liittyen löytyy muutenkin mukavasti apua kyseisen foorumin keskustelu -palstalta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s