Hämäläisiä kuppikiviä – Sacred Stones Of Tavastia

http://coord.info/GC40WDA

 

Kätkö esittelee hämäläisiä kuppikiviä.
This cache presents few local ”cupstones”.

Kuppikivet Hämeessä :Häme säilyi pitkään pakanallisen kansanuskon sijana Suomessa. Esimerkiksi esikristillinen hedelmällisyysrituaali ja viljan kasvun juhla on säilynyt Ritvalan Helkajuhlissa, sittemmin kristillisempään asuun pukeutuneena. Hämeen viljavien peltoaukeiden laidoilla ja vanhoista kalmistoista löytyy kuppikiviä, jotka sijoittuvat usein rautakaudelle. Kuppeihin on arveltu uhratun ja joku on veikannut, että ne liittyisivät myös esi-isien muistamiseen, jolloin kullekin esi-isälle olisi kaiverrettu kuoleman jälkeen oma kuppi kiveen.

Yhä nykyään kuppikivet toimivat paikkoina, joissa voi kokea pyhyyttä, kiitosta ja maagista tunnelmaa. Tämä multikätkö esittelee kuusi hämäläistä kuppikiveä. Yhteensä tunnettuja kuppikiviä Hämeenlinnan alueella on noin kolmekymmentä.

Lisää tietoa kuppikivistä wikipediassa.
Myös kätkö GC1H4TT, cup stone esittelee yhden Hämeenlinnan kuppikivistä.

”Cups” at stones ?

Cup and ring marks or cup marks are a form of prehistoric art found mainly in Atlantic and Mediterranean Europe although similar forms are also found throughout the world including Mexico, Brazil, Fennoscandia and even from India, where the oldest cup marks so far recorded are to be found in the Paeleolithic cave shelter site of Chattan.

Usually they consist of a concave depression, no more than a few centimetres across, pecked into a rock surface and often surrounded by concentric circles also etched into the stone. Sometimes a linear channel called a gutter leads out from the middle.

The decoration occurs as a petroglyph on natural boulders and outcrops and also as an element of megalithic art on purposely worked megaliths such as the slab cists of the Food Vessel culture, some stone circles and passage graves such as the clava tombs and on the capstones at Newgrange.

Their purpose is unknown although some may be connected with natural stone outcrops exploited by Neolithic peoples to make polished stone axes. Also a religious purpose has been suggested. In Finland these cupstones could have been places of sacrifice for the hope of better crop or to remember ancestors. The pagan religion remained widely followed by people of the Tavastia county for a long time after christianity had entered the country.

This Multi-cache introduces six cup stones located at the Tavastia county. Totally there has been found over thirty cupstones in this area.

Kupillinen ohjeita ja toiveita:

Ensinnäkin varaa riittävästi aikaa multikätkön esittelemien kohteiden kiertämiseen.

Toisekseen osa esiteltävistä kohteista on varmasti tunnistettavissa ja lienee myös löydettävissä kätkökuvauksen perusteella, mutta ajatellulla tavalla suorittaen, eli kaikki esitellyt kuppikivet kiertäen, tämä multi lienee kaikkein antavin. Matkaa ensimmäiseltä kuppikiveltä lopulliselle kätkölle kertyy reippaanlaisesti, eli noin kolmisenkymmentä kilometriä. Kuvat kupeista tai kivistä, kuitenkin spoilaamatta kohteita (erityisesti kiviä 4 ja 5), ovat erittäin tervetulleita loggauksiin.

Osalla kohteista on löydettävissä microkokoinen purkki, josta löytyy seuraavan kohteen koordinaatit. Muutamissa pisteissä purkit ovat tarkoituksella hiukan sivussa kuppikivistä, jotta historialliset kohteet olisivat turvassa geoeroosiolta. Osalla kohteista sinun on puolestaan etsittävä tietoja kuppikiven läheisyydestä, joiden avulla seuraava kohde on selvitettävissä. Ensimmäisissä pisteissä olevissa micropurkeissa on myös koodeja, joita tarvitaan lopullisen kätkön löytämiseksi. Muista siis ottaa ne muistiin.

Huomaa että Kuppikivet ja hautaröykkiöt ovat yleensä museoviraston ja lain suojelemia muinaisjäännöskohteita, joten Yleisesti ja yhtäläisesti kätköilijöiden toivotaan kunnioittavan kohteiden historiallista arvoa. Suunnittele myös pysäköintisi ja kulkemisesi autolta kohteille ja takaisin niin alkupisteellä kuin välipisteillä siten että noudatat mm. liikennemerkkejä.

Instructions for multi-cache stages ?

Sorry, that the Instructions are only in finnish. please e-mail to CO if you whish to get instructions in English, and/or fail to translate those by translation tools.


Sitten itse kohteisiin eli Hämäläisille Kuppikiville:

1. Kuppikivi, Viitahaka

Kätkökuvauksessa annettujen koordinaattien läheltä löytyy Viitahaan kuppikivi. Viitahaan kuppikiveä kutsutaan nykyään myös Imatran Voiman kuppikiveksi. Se sijaitsee Vanajan kirkolta noin 450 metriä etelään. Sille johtaa opastus polkuja pitkin Voimatieltä ennen voimalaitosaluetta lounaaseen kääntyvältä tieltä, tai lähestymisen apuna voit käyttää annettuja waypointteja.

Annetut koordinaatit sijaitsevat hyvin lähellä itse kiveä, eli kuppikivi on tässä helposti löydettävissä. Se on melko syvällä maassa, joten runsasluminen talvi peittänee se alleen. Koordinaateista löytyy siis myös microkokoinen purkki, josta löytyy seuraavan kohteen koordinaatit, sekä koodi x.

2. Kuppikivi

Ensimmäisen kiven luota löytämäsi naatit tuovat sinut alueelle josta seuraava kuppikivi on löydettävissä.

Tässä pisteessä annetut koordinaatit sijaitsevat reilusti sivussa itse kuppikivestä (~250m), ja niistä löytyy vastaavanlainen microkokoinen purkki kun aloituskoordinaateista. Purkissa on kuitenkin tarkemmat ohjeet itse kuppikiven löytämiseksi. Tämä uhrikivi sijaitsee (julkisella) pihamaalla, mutta sitä saa siellä käydä katsomassa. Kuppeja tästä kivestä löytyy yhteensä 53 kappaletta.

Tämän välipisteen läheisesltä alueelta löytyy kuppikiven lisäksi myös muita hiukan tuoreempia historiallisia kohteita. Purkista löytyy myös multin seuraavan kohteen koordinaatit, sekä koodi y.

3. kuppikivi ja hautaröykkiöt

Toiselta välipisteeltä löytämäsi koordinaatit johdattavat sinut seuraavalle microkokoiselle purkille, josta löydät edelleen koordinaatit seuraavan pisteen löytämistä varten, sekä koodin z.

Tämä kolmaskin kivi sijaitsee hiukan sivussa saamistasi koordinaateista, mutta kiven sijaintipaikka on tästä havaittavissa. Tässäkin purkissa on kuitenkin tarkemmat ohjeet kivenkin löytämiseksi.

Täällä esiteltävänä kohteena onkin itseasiassa muinaisjäännösryhmä joka koostuu neljästä hautaröykkiöstä. Kuppikivi on yhden röykkiön ns. silmäkivi. Jokaisella röykkiöllä kasvaa pihlajoita. Kuppeja tällä rosoisella kuppikivellä on 16-17 kappaletta.

4. kuppikivi

Kolmannelta pisteeltä löytämäsi naatit tuovat sinut neljännelle kuppikivelle, joka sijaitsee hiukan erilaisessa ympäristössä kuin edelliset.

Näistä koordinaateista löytämäsi kuppikiven läheisyydessä havaitset hahmon. Laske hahmon edustalla olevien kirjainten lukumäärä. Kirjainten lukumäärä olkoon a.

seuraava kuppikivi eli numero 5 on löydettävissä kaavalla:

N 61° 3*za. y0z
E 024° x+y+a. x4x

 

5. kuppikivi

Löydettyäsi tämän viidennen kuppikiven, etsi sen välittömässä läheisyydestä oleva huopakattoinen rakennelma. Laske rakennelman kulmien lukumäärä, josta saat luvun b. Sijoita luku b seuraavaan kaavaan:

N 61° y-2. zzz
E 024° a+b. 0xx

joka vie sinut edelleen seuraavalle ja viimeiselle kohteelle.

6. kuppikivi ja kätkö

Viidenneltä kivellä laskemasi koordinaatit tuovat sinut viimeisen kuppikiven läheisyyteen.

Tämä uhrikivi on hieman syrjässä, mutta suoraan koillisesta tai luoteesta pääsee helposti perille. Itse kivi sijaitsee kumpareella keskellä peltoja ja niittyjä. Älä kulje pellon yli kätkölle. Itse Kuppikivestä on löydettävissä päältä kaksi kuppia ja kyljestä toiset kaksi. Se ei ole niin näyttävä kuin edelliset, mutta paikka muuten on maisemallisesti kaunis.

Tämän kiven luokse on sijoitettu myös tämän multikätkön lopullinen kätkörasia. Rasia sijaitsee laskemissasi koordinaateissa, jotka ovat noin 15 metriä kuppikivestä etelään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s