Hämeen helpot mystit #1 – Asterix

Asterix on ranskalainen sarjakuvahahmo, joka on päähenkilönä hänestä kertovissa sarjakuva-albumeissa. Jokaisella albumilla on eri nimi, mutta ne muodostavat yhdessä sarjan nimeltä Asterix seikkailee. Sarjan 35. albumi julkaistiin alkuperäiskielellä keväällä 2013.

Asterix on pienikokoinen, mutta älykäs gallialainen soturi, joka ystävänsä, hiidenkivien toimitusmies Obelixin kanssa seikkailee Rooman valtakunnan aikana Julius Caesarin hallituskaudella noin vuonna 50 ennen ajanlaskun alkua. Asterixin kotikylä on Gallian (Ranskan) viimeinen maa-alue, jota Rooma ei ole valloittanut. Asterix saa itselleen yli-inhimilliset voimat juomalla tietäjän tekemää taikajuomaa, jota hän kuljettaa mukanaan pienessä pullossa. Obelixissa taikajuoma vaikuttaa pysyvästi, koska hän putosi pienenä taikajuomapataan. Asterixin ja Obelixin lempipuuhiin kuuluu roomalaisten löylyttäminen sekä villisikojen metsästys.

Obelix on Asterixin aisapari, apurihahmo, jonka Uderzo keksi sen jälkeen, kun Goscinny vaati päähenkilön olevan pieni kooltaan. Uderzo olisi itse halunnut Asterixin olevan päinvastainen; suuri ja vahva soturi, joten Obelixin liittäminen mukaan tarinoihin oli eräänlainen kompromissi.

Asterix kumppaneineen näki päivänvalon 29. lokakuuta 1959, jolloin sarjaa alettiin julkaista ranskalaisessa Pilote-lehdessä. Käsikirjoittajana toimi René Goscinny ja piirtäjänä Albert Uderzo. Goscinnyn kuoleman jälkeen (1977) Uderzo on jatkanut sarjan käsikirjoittamista itse.

Asterix on myös esiintynyt kahdeksassa piirroselokuvassa ja neljässä näytellyssä elokuvassa, jotka ovat Asterix ja Obelix vastaan Caesar (1999), Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra (2002), Asterix olympialaisissa (2008) ja Asterix ja Obelix Britanniassa (2012).

Tämä mysteeri on ratkaistavissa tunnistamalla Asterix sarjakuvissa esiintyviä keskeisiä hahmoja ja täydentämällä seuraava kaava;
(huom; Suomalaisissa albumeissa käytetyt nimet)

N ab° cd. efg
E hi° jk. lmn

 

kaavan kirjaimia vastaavat hahmot ovat,
a = Asterix; b = Obelix
c = Caravellix; d = Trubadurix
e = Jelousubmarine, kalakauppiaan vaimo; f = Senilix; g = Smirgeline

h = Gaius Julius Caesar; i = Akvavitix
j = Idefix; k = rouva Senilix
l = Aladobix; m = Amaryllix; n = merirosvo
hahmoja vastaavat numerot ovat löydettävissä seuraavista kuvista:
kutakin hahmoa vastaava numero kuvan oikeassa alanurkassa

= 6 = 4
= 5 = 3
= 1 = 2
= 2 = 2
= 8 = 0
= 7 = 4
= 6 = 6

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s