Solmu
on tapa kiinnittää tai turvata naru tai köysi sitomalla. Solmuja on useisiin eri tarkoituksiin, esimerkiksi kahden köyden päiden liittämiseen toisiinsa, köyden kiinnittämiseksi esineeseen tai lenkkiin, silmukan muodostamiseksi köyden päähän, tai ohuen narun kiinnittämiseen köyteen. On myös olemassa puhtaan koristeellisia solmuja. Oletusarvoisesti solmu on aina tilapäinen, perinteisesti pysyvät kiinnitykset tehdään pleissaamalla.
Solmun toimiminen perustuu kitkaan. Liki kaikki solmut pyrkivät kietomaan köyden itsensä alle, jolloin köyteen tuleva veto puristaa köyttä, estäen sitä liukumasta. Koska köysien materiaaleja on erilaisia, eräille koville ja liukkaille materiaaleille tarvitaan erikoissolmuja. Yleisesti ottaen, vaikka naru tai köysi olisi kuinka liukasta, huonokuntoista ja huonoa tahansa, hyvä solmu saa sen pitämään.
Solmuja käytetään monessa eri harrastuksessa. Ennen merimiehet ja karjapaimenet olivat solmujen taitajia. Nykyisin solmujen tekemistä voi harrastaa kuka tahansa. Muutamissa harrastuksissa on omat solmunsa, joita harrastajat käyttävät. Solmukirjoista löytyy solmujen käyttäjäryhmiä. Nämä ovat vapakalastus/kalastus, veneily/purjehdus, luola- ja vuorikiipeily, yleiskäyttö ja ulkoiluharrastukset kuten eräretkeily ja Partio.
Löytääksesi kätkön sinun tulee täydentää seuraava kaava, tunnistamalla muutamia melko yleisiä solmuja:
N ab° cd. efg
E hi° jk. lmn
kaavan kirjaimia vastaavat solmut ovat,
a = merimiessolmu; b = jalussolmu
c = lippusolmu; d = umpisolmu
e = siansorkka; f = leivonpää; g = paalusolmu
h = hirttosolmu; i = apinannyrkki
j = telttasolmu; k = tukkikytky
l = unisolmu; m = kahdeksikko; n = ulkosorkka
solmuja vastaavat numerot ovat löydettävissä seuraavista kuvista:
kutakin solmua vastaava numero kuvan oikeassa alanurkassa
= 1
= 9
= 7
= 0
= 2
= 2
= 6
= 4
= 2
= 3
= 2
= 5
= 4
= 0