road 57 intersections – Alvettula North

Kantatie 57 on Hämeenlinnasta Pälkäneelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan Tiiriöstä, jossa se risteää valtatien 3 kanssa. Se jatkuu Hattulan kuntakeskuksen ohi entisen Hauhon kunnan länsiosien kautta Pälkäneeen Kärväntälään, jossa se päättyy valtatie 12:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.

Tie on kaksikaistainen. Hyväkuntoinen tie on hyvä vaihtoehto matkustettaessa Kangasalan ja Oriveden seudulta Hämeenlinnan suuntaan sekä edelleen Etelä-Suomeen.

Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt on koottu ympäristöministeriön ja Museoviraston vuonna 1993 julkaisemaan selvitykseen, ”Rakennettu kulttuuriympäristö – valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt”. Hämeessä alueita ja kohteita on 84. Kulttuuriympäristöihin sisältyy kohteita tehdasympäristöistä, kyläympäristöistä ja yksittäisistä rakennuskohteista. Ilmoila-Niemikylät-Matkantaka kulttuurimaisema on yksi näistä kohteista.

Matkantaan kylän kolmen tilan rakennukset sijaitsevat tiiviinä rykelmänä viljelysten ja järven välissä. Kartanon vanhempi, pitkä päärakennus on 1800-luvun alkupuolelta ulkovuorauksen ollessa vuosisadan lopulta. Ali-Äijälän vinkkeli päärakennus on 1850-luvulta. Matkantaan kulttuurimaisemaan liittyy myös Aikkolan kylän Mattila sekä Niemikylien mökkiläisasumukset vanhan maantien varrella. Mattilan pitkä päärakennus on 1800-luvulta, toinen vanha asuinrakennus on punamullattu. Talousrakennuksista mainittakoon kivinavetta vuodelta 1866 sekä vanhat aitat.

Alvettula on yksi Hauhon (vuoden 2009 alusta lähtien Hämeenlinnan) kylistä, joka tunnetaan parhaiten vuonna 1916 rakennetusta betonikaarisillasta. Nykyisin silta on museosilta. Kylä valittiin vuonna 2000 vuoden hämäläiseksi kyläksi. Alvettulasta on noin 30 kilometriä Hämeenlinnaan. Siellä viljellään maata ja kasvatetaan karjaa. Alvettulan lähellä ovat Hyömäki, Lautsia ja Niemikylät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s