road 57 intersections – Hauhontaustantie

Kantatie 57 on Hämeenlinnasta Pälkäneelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan Tiiriöstä, jossa se risteää valtatien 3 kanssa. Se jatkuu Hattulan kuntakeskuksen ohi entisen Hauhon kunnan länsiosien kautta Pälkäneeen Kärväntälään, jossa se päättyy valtatie 12:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.

Tie on kaksikaistainen. Hyväkuntoinen tie on hyvä vaihtoehto matkustettaessa Hämeenlinnan seudulta Kangasalan ja Oriveden suuntaan sekä edelleen Keski-Suomeen.

Hämeen linnan luota on mennyt keskiajalla Hauhon kirkolle kaksi eri tietä. Vanajan Idänpäästä lähti pohjoiseen tie, joka ylitti jo 1500-luvun puolivälissä mainitun Heinäjoen huhdan sillan; se on myös osa Ylistä Viipurintietä. Toinen tie lähti pohjoiseen kohti Hattulaa. Hattulan ja Hämeenlinnan kaupungin nykyisellä rajalla on Valteen seutu, jossa oli jo vuonna 1455 Valteen silta yleisellä maantiellä. Tie on yhä kartalla Linnokankaantien nimisenä. Maasto Hämeenlinnasta pohjoiseen oli helppokulkuista. Vuonna 1693 asiakirjoissa se mainitaan Hauholle meneväksi tieksi. Hauhon puolelle kuljettiin jo vuonna 1458 mainittua rajaa, Leppäporrasta pitkin. Hauhontaustanmaalla tie kiersi kohti itää ohi Hanhijärven suomaaston. Se kulki Okerlan ja Hahkialan kylien ohi Hauhon kirkolle. Tie oli tärkeä hallinnollinen tie. Vuoden 1594 käräjillä Hauhon ja Tuuloksen hallintopitäjien miehet sopivat, että he kokoontuisivat Hauhontakana jakaakseen yleisen tien rakennusosuudet ja siltojen kunnostukset. Talvisin käytettiin jääteitä, ja 1700-luvun kartoissa on nähtävissä talvitie, joka lähti Hauhon kirkolta Hauhonselän yli Hauhontaustaan.

Tänä päivänä hauhontaustan kyläyhdistystoiminta on melko vireätä. kylästä löytyy mm. vuokrattava juhlatila kivitupa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s