road 57 intersections – Hurttala

Kantatie 57 on Hämeenlinnasta Pälkäneelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan Tiiriöstä, jossa se risteää valtatien 3 kanssa. Se jatkuu Hattulan kuntakeskuksen ohi entisen Hauhon kunnan länsiosien kautta Pälkäneeen Kärväntälään, jossa se päättyy valtatie 12:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.

Hurttala sijaitsee Vanajaveden rannalla Kanta-Hämeessä, noin 10 km Hämeenlinnasta pohjoiseen. Hattulan kunnan keskustaajamaan Parolaan on matkaa n. 3 km.

Hurttalassa eletään keskellä historiaa. Vanajaveden varsilla on liikuttu ja asuttu jo pitkään. Hurttalan koulun läheltä on löytynyt useita ikivanhoja kivikautisia esineitä. Rautakaudella n. 1000-1500 vuotta sitten Hurttalan seudulla oli jo runsaasti asutusta, ja rautakautisia esineitä ja hautapaikkoja onkin löytynyt lähistöltä useita.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on Hämeen vanhin kirkko. Se on ollut suosittu pyhiinvaelluskohde keskiajalla, tunnettu myös maamme rajojen ulkopuolella. Se on tehty 1300-1400-luvun vaihteessa. Kirkkorakennus on tiilestä. Kirkko edustaa täysgotiikkaa ja on rakenteeltaan kolmilaivainen hallikirkko. Runkohuoneeseen liittyvät sakaristo (pohjoissivussa) ja asehuone (eteläsivussa). Asehuoneen osittain harmaakiviset seinät ovat peräisin 1500-luvulta.

Tämän kätkön löytäjien toiveista Kirkon läheltä löytyy nyt myös kätkö GC3KCJG, Pyhä Risti, joka esittelee tarkemmin kirkonmäellä sijaitsevia hienoja kohteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s