road 57 intersections – Jokivarsi

Kantatie 57 on Hämeenlinnasta Pälkäneelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan Tiiriöstä, jossa se risteää valtatien 3 kanssa. Se jatkuu Hattulan kuntakeskuksen ohi entisen Hauhon kunnan länsiosien kautta Pälkäneeen Kärväntälään, jossa se päättyy valtatie 12:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.

Tie on kaksikaistainen. Hyväkuntoinen tie on hyvä vaihtoehto matkustettaessa Hämeenlinnan seudulta Kangasalan ja Oriveden suuntaan sekä edelleen Keski-Suomeen.

Rato, Kankaanpää ja Ängäsvuori ovat Lepaan vanhimpia torppia. Kankaanpää Lusinlahden pohjukassa ja Valteenjoen varressa voi olla asuttu jo ennen keskiaikaa, ja läheistä Lippilinnanmäkeä on saatettu käyttää linnavuorena. Rato oli tärkeä kievaripaikka (1883-1925) Hämeenlinnasta Palssarin kautta Hauholle, Sääksmäelle ja Pälkäneelle kulkevan tien varressa.

Anomaa on keskiajalla takamaalle perustettu uudiskylä, vanhin maininta on vuodelta 1484. Kylän kaksi tilaa Ylinen ja Alinen olivat jo 1700-luvulla ratsutiloja. Nykyinen tonttijako on vuoden 1770 isojaon perua. Anomaassa on kaunista viljely- ja kulttuurimaisemaa.

Jaakko Juteinin syntymäkoti sijainni myös näillämain.

Valteenjoen valuma-alue (35.235) on pinta-alaltaan 39,79 km2. Valuma-alueen latvat sijaitsevat laajalla metsävaltaisella alueella Ilamossa. Valteenjoki laskee läpi peltojen Vanajaveden Lusinselkään. Lähellä Lusinselkää Jokivarressa uoma muuttuu leveämmäksi. Jokeen laskee useita sivu-uomia. Niistä monet tulevat valuma-alueen itäosan laajoilta suoalueilta.

Valteenjoki on historiassa ollut Hattulan-Tyrvännön rajamaita.

lisätietoa lepaasta Lepaasta ja tyrvännöstä Tyrvännöstä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s