road 57 intersections – Lusi

Kantatie 57 on Hämeenlinnasta Pälkäneelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan Tiiriöstä, jossa se risteää valtatien 3 kanssa. Se jatkuu Hattulan kuntakeskuksen ohi entisen Hauhon kunnan länsiosien kautta Pälkäneeen Kärväntälään, jossa se päättyy valtatie 12:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.

Tie on kaksikaistainen. Hyväkuntoinen tie on hyvä vaihtoehto matkustettaessa Hämeenlinnan seudulta Kangasalan ja Oriveden suuntaan sekä edelleen Keski-Suomeen.

Lusi on muodostunut kyläksi joko rautakauden lopulla tai varhaiskeskiajalla. Ensimmäinen maininta Lusista löytyy vuodelta 1484. Vuoden 1539 maakirjan mukaan kylässä oli tuolloin neljä asuttua tilaa ja keskiajan lopulla kuusi. Lusi kuului 1570-luvulla Lepaan läänityksiin, ja 1600-luvulla siellä oli Lahisten rälssimaata. Myös Lahdentaan omistajasuvuilla oli Lusissa omistuksia. Tyrväntöläiseen tapaan myös Lusissa kylä sai keskuksekseen kartanon. Kartanon päärakennuksen runkona lienee ollut Beurraeusten 1672 rakennuttama 4-kamarinen Pietilän asuinrakennus. Kylän suurimmat tilat olivat Jaakkola ja Pietilä. 1700-luvulla ne olivat kruununtiloina ajoittain yhdysviljelyksessä. Vuosisadan lopulla niitä ryhdyttiin kutsumaan Lusin kartanoksi, ehkä säätyläisomistajien vuoksi. Heitä olivat mm. parooni Otto Boije, kruununnimismies Gustav Levander sekä ritarit Svante Leijonmark ja Lorentz Ridderborg. Tarinan mukaan kuningas Kustaa III olisi vieraillut Lusissa ja piirtänyt nimikirjaimensa kartanon oveen joko 1775 tai 1787. Lusin kartano sai toisen kerroksen ja empireasun 1800-luvun alussa. Rannan puisto vanhoine vaahteroineen ja kirsikkapuineen saattaa olla jo 1700-luvulta. Myöhempiä omistajia olivat mm. Ingberg-suku sekä pietarilainen kauppias Josef Leverin. Hänen testamenttinsa pohjalta kartanon sai Tyrvännön kunta, joka 1930 jakoi sen pienemmiksi tiloiksi ja myi myös päärakennuksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s