road 57 intersections – Ojoinen

Kantatie 57 on Hämeenlinnasta Pälkäneelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan Tiiriöstä, jossa se risteää valtatien 3 kanssa. Se jatkuu Hattulan kuntakeskuksen ohi entisen Hauhon kunnan länsiosien kautta Pälkäneeen Kärväntälään, jossa se päättyy valtatie 12:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella. Tie on kaksikaistainen. Hyväkuntoinen tie on hyvä vaihtoehto matkustettaessa Hämeenlinnan seudulta Kangasalan ja Oriveden suuntaan sekä edelleen Keski-Suomeen.

Ojoinen on kaupunginosa Hämeenlinnassa keskustan luoteispuolella, kolmostien molemmilla puolilla. Kaupunginosan pohjoinen raja kulkee Pikku-Parolantietä pitkin ja eteläinen raja Käyräkadun pohjoispuolella. Se sijaitsee Pullerinmäen ja Puistomäen välissä.

Ojoisten alueella on ollut asutusta jo keskiajalla ennen kuin Hämeen linna rakennettiin. Myöhemmin Ojoisten kartano oli yksi kolmesta linnaan kuuluvasta latokartanosta. Se on vanhin linnan tukikartanoista. Ojoisten kartanon vaiheet kytkeytyvät myös läheisesti Vanajan historiaan Ojoisten kylän ollessa osa sitä. Ojoisten asukkaat kuuluivat Hattulan henkikirjoihin ainakin vuodesta 1719 vuoteen 1827. Myös Rengon pitäjän alueelle ulottui Ojoisten takamaita ja myöhemmin torppia. Maaherran virkatalona Ojoisten kartano oli 1600-luvulla ja vuosina 1810-1848.

Ojoisilla on 1940-luvun puolivälin jälkeen rakennettua omakotitaloasutusta. Rintamamiestalojen ketjut reunustavat karjalaisten paikanniemien mukaan nimettyjä katuja. Ojoisten pelloille rakennettiin kerrostaloja 1970-luvulla. Ojoisilla onkin nykyään runsaasti asutusta, sekä myös koulu ja terveysasema. Moottoritie halkoo entisiä peltoja, mutta myös ikivanha Hämeen Härkätie mutkittelee alueen läpi.

Tämän risteyksen kohdalla kantatie 57 ylittää myös pääradan. Suomen rautateiden keskinen päärata kulkee Suomen poikki etelä-pohjoissuunnassa reittiä Helsinki–Hämeenlinna–Tampere–Seinäjoki–Kokkola–Oulu. Nimi päärata tulee siitä, että tämä reitti on kaikista merkittävin junaliikenteelle. Tärkein pääradan osuus on Helsinki–Tampere.

Liittymän kohdalla sijaitsee ainakin joitakin autokauppoja, autokorjaamoita sekä Jehovan todistajain konventtisali. Tietyllä ilmalla voi aistia myös Paroisten jäteveden puhdistamon läheisyyden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s