Hämäläinen nuotiohetki kalliorannalla

http://coord.info/GC4FJMH

 

Leppoisa makkaranpaistelumiitti Hattulan Vanajanniemessä.

 miitistä:

Miitti pidetään jollakin useasta Vohlion niemellä olevasta nuotiopaikasta riippuen siitä kuinka alueella on muita retkeilijöitä, joten annetut koordinaatit voivat olla sinneppäin. Alue ei kuitenkaan ole niin iso että kovasti olisi tarvetta etsiskellä. Autolla pääsee merkitylle parkkipaikalle, josta johtaa polku niemeen. Varautuminen luonnostaan säänmukaisella varustuksella ja omin eväin.

Vanajanniemen rannat kuuluvat Tyrvännön kalastusyhdistyksen vesialueeseen. Kalastuslupia alueelle voi tiedustella esim. Hämeenlinnan kaupungin palvelupiste Kastellista tai Hotelli Petäyksestä.

Maitomiehen miittikirja on avoinna 24.8.2013 kello 15 – 17 välisenä aikana.


Vanajanniemi:

Vanajaniemi erkanee varsinaisen Tyrvännönniemen rinnalle omana pitkänä niemenään. Länsipuolella on Vanajaveden pääuoma ja itäpuolella pitkä, matala Tokeensuunlahti. Vanajaniemen virkistysalueiden suosituin kohde on Vohlio. Se on entinen saari, nyt mantereeseen kiinni kasvanut komea kallioinen kärki, joka kurottuu kohti Vanajanselkää. Kallioilta on hienot näkymät järvelle. Kasvillisuus vaihtelee rannan lehtomaisista tiheiköistä tuulen tuivertamiin mäntyihin ja katajikkoihin. Yksi elämyksistä on taivaan ja veden punaava auringonlasku, tai syksyinen pohjoistuuli, joka heittää selältä vaahtopäät niemen kärkeen. Vanajanniemi on hyvin suosittu ulkoilualue, jossa käy päiväretkeläisiä, telttailijoita, uimareita ja veneilijöitä. Vanajanniemen ja viereisen Käkyen virkistysalueiden omistaja ja ylläpitäjä on Hämeenlinnan kaupunki. Molemmissa on useita rakennettuja tulentekopaikkoja, veneiden maihinvetopaikkoja, uimaranta, käymälät ja Vanajaniemessä Vanajaveden Purjehtijoiden venesatama. Alueille tullessa on hyvät opastaulut. Tie Vanajaniemeen kääntyy Tyrvännöntieltä heti Lahdentaan kartanon jälkeen.

Pysyvä asutus tuli Vanajaniemeen keskiajalla, jolloin sinne raivattiin Lepaan kartanon alainen Vanajanniemen tila. Näin niemi oli pitkään osa Lepaata. Vanajaniemi on ollut Vanajaveden talvitien tärkeä etappi matkalla Hämeenlinnan suunnalta kohti Oitinkinnasta ja Sääksmäkeä. Vanajaniemessä oli talvitien kestikievari, joka lopetti toimintansa vuonna 1870. Vanajanniemen torpan vanha päärakennus on aikoinaan siirretty Lepaalta, missä se oli Lepaan krouvina.

Vohlion kallioisella ja männikköisellä Vanajaveden puoleisella rinteellä kasvaa erilaisia ketokasveja, mm. huopakeltano, kissankäpälä, maksaruohot, keltamatara, mäkitervakko, kalliokielo, hopeahanhikki ja karvakiviyrtti. Varjon puolen kosteassa lehdossa viihtyvät mm. pähkinäpensas, herukat, lehtokuusama, lehtotähtimö, vuokot, koiranvehnä, lehtoarho ja punakoiso. Vohlion kärjessä on pieni tervaleppämetsikkö.

Ympäri Vanajaniemeä näkyy selvästi vanha Vanajaveden rantapenger. Vesi on aikanaan ollut n. 3 metriä korkeammalla kuin nyt säännöstelyn aikana. Monin paikoin vanhan rantapenkereen päällä on salaperäisiä kiviröykkiöitä. On houkutteleva ajatus, että osa olisi perua Hämeen vanhasta lappalaisasutuksesta. Näyttää siltä, lappalaisista on viereisessä Ruskeenkärjessä merkkejä vielä 1000 vuoden tienoilta. Vanhoihin kiertäviin asukkaisiin viittaa myös tarina Lapinämmänkivestä, joka hautasi alleen lappalaisnoidan. Pyyntikulttuuri olisi voinut säilyä Vanajaniemen pohjoisrannan kalapaikoilla, koska se on ollut niin huonoa maata viljelykseen, eikä siellä ole ollut rautakauden hämäläisasutusta.


MegaApe10, MarikkiHelmi ja E-pe Vanajanniemessä 20.7.2013


Nuotiopaikka

Tervetuloa!

– Maitomies –Write note 7     Archive 1     Will Attend 48     Attended 75     Publish Listing 1     Announcement 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s